Het aantal geneesmiddelen dat in Nederland slecht of niet leverbaar is, stijgt dramatisch. Apothekers dringen bij de overheid en zorgverzekeraars aan op maatregelen. Vorig jaar waren er 625 medicijnen voor ernstige ziekten zoals borstkanker en zware depressies niet of slecht leverbaar. In 2014 waren dit er nog 527 en in 2004 minder dan honderd.
Apothekers steken volgens hun brancheorganisatie KNMP veel tijd in het zoeken naar alternatieven voor bepaalde geneesmiddelen en in het opsporen van voorraden bij leveranciers en collega’s om te kunnen voldoen aan de vraag. ,,Zo kan het echt niet doorgaan. Neem bijvoorbeeld tamoxifen, een middel dat gebruikt wordt bij borstkanker. Patiënten krijgen vanwege een tekort voor nog maar 1 maand mee. Dat veroorzaakt veel onrust,” zegt Mariël Croon van de KNMP.
Lage prijs
De lage medicijnprijs is de voornaamste oorzaak. Croon: ,,Veel medicijnen zijn door regelgeving extreem goedkoop. Nederland is bovendien een relatief klein afzetgebied en daarom minder interessant voor fabrikanten.”
Wanneer in Nederland een medicijn niet meer verkrijgbaar is, kan het worden geïmporteerd. Croon: ,,Maar dan zijn ze vaak duurder en worden lang niet altijd door de verzekeraar vergoed.”
Lees hier het volledige artikel.