De Europese Unie en farmaceutische bedrijven investeren samen 187 miljoen euro in snellere ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Het UMC Utrecht krijgt daarvan 5,5 miljoen om een samenwerking tussen ziekenhuizen op te zetten. Het project is deze maand gestart.
Met de Europese subsidie gaat het UMC Utrecht een netwerk opzetten van Europese ziekenhuizen waarin nieuwe antibiotica snel en goed getest kunnen worden. Ze brengen hiervoor de kwaliteit van ziekenhuizen in kaart, en houden bij welke soort ziekteverwekkende bacteriën er voorkomen.
“Wij zetten een infrastructuur op om nieuwe antibiotica te testen”, zegt projectleider prof. dr. Marc Bonten. Hij hoogleraar bij de afdeling Medische Microbiologie en bij het Julius Centrum van het UMC Utrecht. “Doordat klinische trials sneller en beter verlopen, maken we de fase tussen laboratorium¬proeven en toelating tot de markt zo kort mogelijk. Dat versnelt de invoering van nieuwe middelen. Zo wordt het voor farmaceutische bedrijven aantrekkelijker om nieuwe antibiotica te ontwikkelen.”
De Europese Unie financiert in het COMBACTE-project (Combating Bacterial Resistance in Europe) een samenwerking tussen kennisinstellingen en farmaceutische bedrijven om nieuwe antibiotica te ontwikkelen en testen. Dat is nodig omdat antibioticaresistente bacteriën steeds meer voorkomen terwijl het ontwikkelen van nieuwe antibiotica voor farmaceutische bedrijven economisch niet heel gunstig is. Bovendien worden nieuwe middelen soms niet toegelaten omdat de klinische trials waarin ze getest zijn niet aan kwaliteitseisen voldoen van geneesmiddelen-autoriteiten. Het UMC Utrecht is managing identity of wetenschappelijk leider van het project.
Onderdeel van het COMBACTE-project is ook een klinische trial naar de werkzaamheid van een nieuw antibioticum van farmaceutisch bedrijf GSK. Het middel helpt wellicht tegen de ziekenhuisbacterie MRSA. GSK investeert samen met andere farmaceutische bedrijven 104 miljoen euro in het project.
De onderzoekssubsidie is afkomstig van het Innovative Medicines Initiative, onderdeel van het Europese Zevende Kaderprogramma. De Europese federatie van farmaceutische bedrijven steunt het initiatief. Zie ook: www.imi.europa.eu
Bron: UMC Utrecht