Nu mensen met dementie steeds langer thuis wonen neemt het belang van een goed aanbod van dagactiviteiten toe. Sinds de transitie in de zorg van 2015 staan deze juist onder druk, zo blijkt uit onderzoek door Alzheimer Nederland onder mantelzorgers, aanbieders van dagactiviteiten en gemeenten. Gisteren, donderdag 3 maart vond een plenair debat over de inkoop van dagbesteding plaats in de Tweede Kamer. Alzheimer Nederland publiceerde het volledige rapport van haar peiling naar de stand van zaken van dagactiviteiten sinds de decentralisatie van de zorg in 2015. De belangrijkste cijfers en conclusies zijn op voorhand gedeeld met de Kamerleden.
Julie Meerveld, manager belangenbehartiging en zorgvernieuwing: “De cijfers geven een zorgwekkend beeld juist nu ontlasting van de mantelzorger in de thuissituatie zo hard nodig is door de stijging van het aantal thuiswonende mensen met dementie. Wat Alzheimer Nederland vraagt is een betere kwaliteit en toegankelijkheid van dagactiviteiten. Dagactiviteiten waarin dankzij de inzet van professionals de persoon met dementie centraal staat. Dagactiviteiten die financieel haalbaar zijn voor de bezoeker en de mantelzorger, en dagactiviteiten die aandacht hebben voor de wensen, voorkeuren en behoeften van bezoekers, maar ook hun mantelzorgers. ”
Het belang van dagactiviteiten
Dagactiviteiten zijn voor mensen met dementie belangrijk. Mensen worden geactiveerd, zijn onder gelijkgestemden en zijn even weg van huis. Voor de mantelzorger, die vaak 24 uur per dag voor hun naaste met dementie zorgen, zijn de dagactiviteiten een noodzaak om de batterij weer op te laden.
Lees hier het volledige artikel.