Huisartsen kunnen vanaf 1 april een aantal vormen van zorg declareren, die zij tot nu alleen in rekening konden brengen als zij daarover een contract hadden afgesloten met een zorgverzekeraar. Het gaat dan om circa dertig verrichtingen, zoals het maken van een hartfilmpje en kleine chirurgische ingrepen. Dat staat in de nieuwe beleidsregel voor de huisartsenzorg van de Nederlandse Zorgautoriteit.
Hiermee vervalt de voorwaarde dat huisartsen bepaalde zorg alleen mogen declareren als daarover een afspraak bestaat tussen huisarts en zorgverzekeraar (het contractvereiste). De NZa geeft met de nieuwe beleidsregel gehoor aan een uitspraak van de rechter. Die bepaalde in december vorig jaar dat huisartsen ook zonder contract de zorghandelingen die zij noodzakelijk achten in rekening moeten kunnen brengen. Bij de uitwerking van de uitspraak van de rechter is de NZa steeds uitgegaan van het belang van de patiënt. Organisaties van huisartsen, aanbieders van multidisciplinaire zorg, zorgverzekeraars en patiënten zijn betrokken bij de besluitvorming.
Belang patiënt
Voor patiënten betekent dit dat hun huisarts hen voor deze verrichtingen niet naar een ziekenhuis hoeft door te verwijzen, als de huisarts geen contract heeft met hun zorgverzekeraar. De huisarts kan deze zorg nu ook zonder contract declareren.
De NZa neemt in haar regels een aantal aanvullende bepalingen op voor specifieke verrichtingen, nu deze ook zonder contract in rekening kunnen worden gebracht. Deze bepalingen sluiten aan bij de normen die zorgaanbieders zelf hebben opgesteld. Zo kunnen patiënten erop rekenen dat de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg geborgd is.
Lees hier het volledige artikel.