Hartstichting investeert 6 miljoen in onderzoek naar beroerte

De Hartstichting investeert 6 miljoen euro in nieuw onderzoek naar een betere behandeling van beroerte. Het doel is dat meer patiënten overleven en goed herstellen na een herseninfarct of hersenbloeding. De Hartstichting geeft hiermee gehoor aan de wens van patiënten, artsen en wetenschappers om de acute behandeling van beroerte te verbeteren.

Beroerte (verzamelnaam voor herseninfarct en hersenbloeding) is een van de dodelijkste hart- en vaatziekten. Elk jaar overlijden hier ruim 9.000 mensen aan. Patiënten die het wel overleven, houden vaak blijvende klachten, zoals verlamming of problemen met praten. De afgelopen decennia zijn een aantal behandelingen ontwikkeld, maar die zijn lang niet altijd succesvol.

Doel: betere uitkomst voor veel patiënten
“Met dit nieuwe onderzoek willen we zorgen dat meer patiënten een beroerte overleven, en na afloop weer zelfstandig door het leven kunnen”, stelt een van de onderzoeksleiders, prof. Diederik Dippel. “We willen de behandeling van zowel herseninfarcten als hersenbloedingen sterk verbeteren.”

Voortbouwen op eerder succes
De onderzoekers bouwen voort op het eerdere, succesvolle onderzoek ‘MR CLEAN’, mede gesteund door de Hartstichting. Daaruit bleek dat het weghalen van het stolsel met een katheter succesvol kan zijn bij een herseninfarct. “Dit weghalen van het stolsel werkt nu bij een beperkte groep, maar we willen deze nieuwe methode verbeteren en voor veel meer patiënten toepasbaar maken,” licht Dippel toe.

Lees hier het volledige artikel.