Steeds meer kwetsbare ouderen verblijven noodgedwongen in het ziekenhuis, omdat zij vanwege de bezuinigingen op verpleeghuizen en de wijkverpleging nergens anders terechtkunnen. Bianca Buurman, bijzonder lector Transmurale Ouderenzorg bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) onderzoekt hoe deze groep beter kan worden opgevangen. Buurman en haar collega-onderzoekers krijgen vanuit het AMC subsidie voor het opzetten van een buurtziekenhuis, om zo de zorg voor deze ouderen te verbeteren.
Het nieuwe buurtziekenhuis biedt een oplossing voor het ‘gapend gat’ tussen ziekenhuis en huis. Dit gat is ontstaan omdat er is bezuinigd op verpleeg- en verzorgingshuisbedden en de wijkverpleging.
Buurman: ‘Bij het AMC zien we op de spoedeisende hulp (SEH) een sterke stijging van het aantal ouderen dat niet meer thuis kan worden opgevangen. Het AMC stelt een toename vast van 20 procent van deze patiënten die niet in het ziekenhuis thuishoren. Deze ouderen verblijven vervolgens lang in het ziekenhuis, terwijl dit voor hen niet de geschikte plek is. Vaak leidt een ziekenhuisopname bij deze patiënten tot meer complicaties, zoals verwardheid en achteruitgang in hun functioneren.’
Geen vangnet
De bedoeling van de bezuinigingen is dat patiënten voor deze zorg thuis terechtkunnen, maar op dit moment is die mogelijkheid er dus onvoldoende. Huisartsen weten nu niet waar zij ouderen met bijvoorbeeld ontregelde diabetes of uitdroging naartoe kunnen sturen, met meer ziekenhuisopnames tot gevolg. Nieuwsuur besteedde eind vorig jaar aandacht aan deze problematiek: huisartsen zijn soms uren bezig om een plek voor hun patiënten te vinden.
Lees hier het volledige artikel.