Onderzoekers uit Oxford in Engeland hebben een signaalstof gevonden die kan voorspellen of iemand risico loopt om reumatoïde artritis (RA) te krijgen. De signaalstof of ‘marker’ is tot 16 jaar vóórdat iemand daadwerkelijk RA kreeg, te vinden geweest in het bloed. Een bloedtest op deze stof kan helpen om RA veel sneller op te sporen en te behandelen.
Reumatoïde artritis is een vorm van ontstekingsreuma. Bij RA worden de gewrichten aangetast door een verkeerde reactie van het afweersysteem. Die verkeerde reactie kan ontstaan doordat bepaalde eiwitten veranderen. Het lichaam kan tegen deze eiwitten een afweerreactie ontwikkelen die het eigen lichaam, in dit geval de gewrichten, aanvalt.
Nieuwe signaalstof voor veranderde eiwitten
Citrullinering is zo’n verandering in een eiwit die ervoor kan zorgen dat het lichaam een verkeerde afweerreactie ontwikkelt. Hierdoor kan op de langere termijn reumatoïde artritis ontstaan. De nieuwe signaalstof die de onderzoekers in Oxford hebben gevonden heet ‘citrullinated tenascin-C’ (cTNC). Door in het bloed van 2000 mensen met RA te kijken of er antilichamen tegen cTNC aanwezig waren, konden ze vaststellen of dit een goede test zou zijn op RA.
Voorspelling RA in 50% van de gevallen
Wat bleek? De nieuwe test doet in 50% van de gevallen een goede voorspelling op het ontwikkelen van RA. Belangrijk is dat de test er bijna nooit naast zit: in 98% van de gevallen waarbij de test voorspelde dat iemand RA zou krijgen, bleek de patiënt RA te hebben gekregen. De nieuwe test kon dit wel 16 jaar van tevoren voorspellen. De onderzoekers kwamen hierachter, doordat ze ook bloed konden onderzoeken dat afgenomen was voordat de patiënten daadwerkelijk RA hadden gekregen.
Belangrijk voor vroege opsporing en behandeling RA
De nieuwe bloedtest die in Engeland is ontwikkeld, kan helpen om de diagnose RA eerder te stellen. Vroege opsporing is heel belangrijk omdat bij een snelle behandeling gewrichtsschade kan worden voorkomen. De test op de nieuw gevonden signaalstof kan ook nu al helpen om met zekerheid vast te stellen of iemand reumatoïde artritis heeft. Ook dat is belangrijk, omdat de behandeling dan sneller kan beginnen.
Bron: Reumafonds