De meest gebruikte maagzuurremmers (protonpompremmers) kunnen de samenstelling van de darmflora drastisch veranderen. Dat schrijven onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Maastricht Universitair Medisch Centrum in een publicatie in het vakblad Gut. Onze resultaten kunnen verklaren hoe het komt dat mensen die deze maagzuurremmers slikken vaker darminfecties door bacteriën zoals Salmonella of Clostridium difficile hebben.’ zegt Floris Imhann, eerste auteur van het artikel.
Protonpompremmers worden door meer dan 1,1 miljoen Nederlanders gebruikt en zijn ook wereldwijd een van de meest gebruikte medicijnen. Protonpompremmers remmen de aanmaak van maagzuur in de maagwand en helpen daardoor tegen brandend maagzuur en maagzweren. Een nadeel van maagzuurremmers is dat ze de kans op darminfecties blijken te verhogen.
De onderzoekers vroegen 1815 proefpersonen uit Groningen en Maastricht hun ontlasting in te vriezen en te bewaren. De ontlasting werd vervolgens bij de mensen thuis opgehaald en met behulp van DNA-technieken in het laboratorium onderzocht. ‘Dankzij een unieke samenwerking met onder meer artsen van de afdeling maag-darm-leverziekten en bioinformatici en statistici van de afdeling genetica in het UMCG, kunnen we de bacteriën in de ontlasting goed analyseren en begrijpen,’ legt Imhann uit. De groep wordt geleid door Alexandra Zhernakova, specialist in het DNA-onderzoek van darmbacteriën.
Lees hier het volledige artikel.