Speciale microscopie toont zwakke plek van tumor. Uitzaaiende kankercellen maken geen weefsel kapot, maar kruipen langs de ruimtes die bloedvaten, zenuwbanen en ander weefsel al hebben aangelegd. Afweercellen die de kankercellen bestrijden doen dat echter ook. Dit blijkt uit onderzoek van celbioloog Bettina Weigelin van het Radboudumc. Zij legde met een geavanceerde microscoop voor het eerst op camera vast hoe uitzaaiende tumorcellen zich door het lichaam bewegen en hoe afweercellen achter de tumorcellen aangaan. Ook kon zij het effect van verschillende vormen van immuuntherapie tegen kanker in beeld brengen. Op 24 november promoveerde zij op haar onderzoek.
Bettina Weigelin toonde met een speciale microscoop, een multifoton laser scanning microscoop*, aan dat invasie van tumorcellen in gezond weefsel niet willekeurig is. De cellen kruipen door holtes langs bloedvaten, tussen spierweefsel, of langs de zenuwbanen. Zij kiezen als het ware de weg van de minste weerstand. Dit betekent ook dat de tumor de anatomie van het gezonde weefsel niet vernielt. Nog niet eerder is dit reisgedrag van tumorcellen zo sprekend in bewegend beeld gebracht.
Natuurlijke afweer
Het lichaam is niet volkomen weerloos tegen de rondreizende tumorcellen. Het natuurlijke afweersysteem heeft mogelijkheden om de kankercellen aan te vallen. In sommige gevallen kan het lichaam op deze manier de tumorcellen afstoten en vernietigen, maar in veel gevallen gaan de tumorcellen zich na enige tijd weer volop vermenigvuldigen en krijgt het afweersysteem er geen grip meer op. Er ontstaat een soort wapenwedloop tussen tumorcellen en afweercellen. De afweercellen schakelen hun hele wapenarsenaal in om de tumorcel op te ruimen. Op zijn beurt doet de tumorcel zijn best om de afweercel te ontwapenen en zichzelf onzichtbaar te maken.
Lees hier het volledige artikel.