Amsterdam UMC gaat samen met het UMCG de effectiviteit van een mogelijk nieuwe behandeling met specifieke CAR-T-cellen onderzoeken voor patiënten met teruggekeerde beenmergkanker.
Het UMCG zal de CAR-T-cellen produceren, wat tijdwinst betekent omdat dit voorheen in de VS gebeurde. Voor het onderzoek, dat 6 jaar zal duren, stellen Zorginstituut Nederland en ZonMW een subsidie van bijna 16,5 miljoen euro beschikbaar.
Bij patiënten met multipel myeloom, vaak de ziekte van Kahler genoemd, vindt ongecontroleerde celdeling plaats van kwaadaardige plasmacellen in het beenmerg. In Nederland wordt deze diagnose jaarlijks bij zo’n 1.300 patiënten gesteld.In de behandeling zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet die hebben geleid tot verbetering van de prognose. Maar helaas komt na verloop van tijd de ziekte weer terug.
Behandeling verbeteren
Het doel van de gezamenlijke studie van Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam en UMCG is om na te gaan of een behandeling met CAR T-cellen leidt tot een langere ziektevrije periode met behoud van kwaliteit van leven.
Lees hier het volledige artikel.