Het Reumafonds steekt 1,4 miljoen in drie nieuwe onderzoeken die relatief snel moeten zorgen voor betere zorg aan mensen met reuma. Een van deze onderzoeken is de studie naar de kosteneffectiviteit en de doeltreffendheid van een handscan om gewrichtsontstekingen te meten. Twee andere onderzoeken moeten de wereldwijd allereerste effectieve behandelingen tegen artrose opleveren.
Handscan
Een handscan biedt een alternatief voor de nu nog arbeidsintensieve en minder objectieve manier van meten van de ziekteactiviteit bij reumatoïde artritis (RA). De verwachting is dat de nieuwe methode het mogelijk maakt om snel te reageren op de ziekte, zodat medicatie snel kan worden aangepast en de ziekte sneller tot rust gebracht kan worden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door prof. dr. Floris Lafeber van het UMC Utrecht in samenwerking met het bedrijf Hemics bv. Hemics bv komt vandaag met een persbericht.
Artrosemedicijnen
Nog twee projecten aan het UMC Utrecht zijn gehonoreerd waarvan het Reumafonds medefinancier is. Dr. Laura Creemers ontwikkelt een gel die via een injectie in de tussenwervelschijf de afbraak van het weefsel vertraagt en de tussenwervelschijf zal helpen herstellen. Dr. Anne Karien Marijnissen onderzoekt de mogelijkheden van een allereerste medicijn dat het artroseproces moet stoppen. Tot nu toe zijn er geen medicijnen die het artroseproces afremmen, er zijn alleen pijnstillers en ontstekingsremmers.
Financiers
De 3 projecten die het Reumafonds mede financiert vallen onder het programma LSH. LSH staat voor Dutch Life Sciences & Health, een samenwerkingsverband tussen bedrijven, gezondheidsfondsen en kennisinstellingen. Door deze samenwerking wordt het mogelijk om direct patiëntenbelang te koppelen aan wetenschappelijke expertise en de kennis en ervaring om producten op de markt te brengen.
Drs. Ingrid Lether, Manager Onderzoek en Innovatie bij het Reumafonds: “De publiek-private samenwerking helpt ons om de uitkomsten van onderzoek naar nieuwe behandelingen bij reuma en artrose sneller te vertalen naar de praktijk en de patiënt. Het Reumafonds draagt daar graag aan bij, want wij willen niets liever dan het leven van mensen met reuma zo snel mogelijk sterk verbeteren.”
Bron: Reumafonds