Patiëntenfederatie NPCF stuurt op 9 november een brief naar staatssecretaris Martin van Rijn. Hierin dringt directeur-bestuurder Wilna Wind aan op een spoedige en grondige oplossing voor de tekortschietende zorg in een aantal verpleeghuizen. De misstanden staan regelmatig ter discussie, en speelden ook nu weer in alle hevigheid op. Patiëntenfederatie NPCF wil openheid over de kwaliteitsverschillen tussen instellingen, en wil dat er intensiever toezicht komt.
Utrecht, 9 november 2014
Geachte heer Van Rijn,
De discussie over de kwaliteit van verpleeghuiszorg voeren we in Nederland jaar na jaar. De aangrijpende verhalen van bewoners en mantelzorgers maken steeds weer duidelijk wat de dagelijkse praktijk kan zijn binnen de muren van verpleeg- en verzorgingshuizen. De discussie en de verhalen leiden maar niet tot structurele verbetering. Wel tot veel ongewenste gevolgen. Toezicht, plannen, rapporten en voornemens ten spijt.
Kaf en koren
Terwijl de vraag naar goede, gepaste en steeds zwaardere ouderenzorg toeneemt, loopt het vertrouwen in de verpleeghuiszorg over de hele linie schade op. Transparantie ontbreekt. We zien geslotenheid en angst, en kaf is niet van koren te onderscheiden. Patiëntenfederatie NPCF stelt dat we het ons als samenleving en als sector niet meer kunnen permitteren om toe te kijken, te roepen vanaf de zijlijn en vervolgens te hopen dat het beter gaat. Wij dringen aan op een zeer spoedige en grondige oplossing. Die zien wij in openheid van kwaliteitsverschillen. We willen dat slecht presterende instellingen worden onderscheiden van de instellingen die het goed doen en tevreden bewoners en medewerkers hebben. We zien de noodzaak om toezicht te intensiveren vanuit de inspectie zodat verpleeghuizen concreet en grondig kunnen verbeteren. Aangekondigde bezoeken met een handvol inspecteurs volstaan niet. We moeten af van de angstcultuur, door de openheid niet af te laten hangen van kwetsbare mensen, maar het te objectiveren; van angstcultuur naar openheid. Ook vragen wij u om een stuurgroep in het leven te roepen die uit een brede vertegenwoordiging bestaat, dus ook van ervaringsdeskundigen.
Lees hier het volledige artikel met daarin de hierboven vermeldde brief.