12 reuma onderzoeken slaan brug tussen lab en patiënt

Het Reumafonds heeft onlangs 12 nieuwe translationele onderzoeken goedgekeurd. Translationeel onderzoek slaat een brug tussen het laboratorium en de patiënt. Fundamentele kennis over reuma moet worden vertaald naar nieuwe behandelingen. Ook zijn er vraagstukken in de behandelpraktijk die moeten worden uitgezocht in het lab. Met de nieuwe onderzoeken is een bedrag van 2,5 miljoen euro gemoeid.

Het Reumafonds wil dat fundamentele kennis over reuma uit het lab terechtkomt bij patiënten. Dus: nieuwe behandelingen op basis van de nieuwste inzichten. We willen ook dat problemen waar artsen in de praktijk tegenaan lopen, uitgezocht kunnen worden in het laboratorium. Want waarom werkt medicijn A wel bij de ene , maar niet bij de andere patiënt met dezelfde aandoening? Daarom hebben wij wetenschappers specifiek opgeroepen om translationele onderzoeksprojecten in te dienen.

Onderzoek naar 6 verschillende reumavormen
De oproep had succes: er kwamen maar liefst 40 aanvragen binnen, waarvan er 12 werden goedgekeurd. Er wordt onderzoek gedaan naar de volgende reumatische aandoeningen:

  • reumatoïde artritis (RA, 4 onderzoeken)
  • artrose (4 onderzoeken)
  • ziekte van Bechterew (1 onderzoek)
  • systemische lupus erythematodes (SLE, 1 onderzoek)
  • syndroom van Sjögren (1 onderzoek)
  • systemische sclerose (sclerodermie, 1 onderzoek)

Wij hebben de korte beschrijvingen van de onderzoeken voor u op een rijtje gezet.

Bron: Reumafonds