Jaarlijks krijgen ruim 14.500 Nederlanders te horen dat ze longkanker hebben. Het grootste deel daarvan overlijdt aan de ziekte, ondanks behandeling. Een groep internationale onderzoekers onder leiding van Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam gaan longtumoren ontrafelen, om te kunnen voorspellen welke patiënten wel en welke niet gebaat zijn bij immuuntherapie.
Het project SPACETIME krijgt hiervoor 12 miljoen van de Europese Unie.
Binnen het SPACETIME-project gaan de onderzoekers veel nieuwe kennis over de ontwikkeling van het zogeheten ‘longkanker-micromilieu’ vergaren. Daarmee wordt de samenwerking tussen kankercellen, immuuncellen en steuncellen die zich in tumoren bevinden, bedoeld. “Het is inmiddels zonneklaar dat een tumor geen doelloos woekerende klomp cellen is, maar juist een georganiseerde mix van cellen die zowel binnen als buiten de tumor interacties aangaan”, zegt een van de coördinatoren Febe van Maldegem, onderzoeker bij Amsterdam UMC.
Om deze zeer complexe samenhang beter te begrijpen, brengen de wetenschappers van SPACETIME dit micromilieu op microscopieniveau ruimtelijk in kaart (‘SPACE’). Zij doen dit met tumorweefsel van patiënten met longkanker in verschillende stadia, van het beginstadium tot en met het eindstadium van de ziekte (‘TIME’).
Lees hier het volledige artikel.