Wat maakt het leven zinvol? Dat is een belangrijke vraag om te stellen bij het aanpakken van eenzaamheid. Want eenzaamheid onder ouderen is een veelvoorkomend probleem. Werken aan zingeving kan daar – als oplossing – een belangrijke rol in spelen.
Maar hoe zorg je er als samenleving voor dat zingevingsvragen en -activiteiten laagdrempeliger en toegankelijk worden zodat ouderen zich daadwerkelijk minder eenzaam voelen? Die vraag stelde het ministerie van VWS aan de Raad van Ouderen. Zij kwamen met een advies dat bestaat uit 12 aanbevelingen.
Wat is zingeving?
Veel ouderen zijn zich niet bewust van wat hun leven zinvol maakt, schrijft de Raad van Ouderen in het advies aan minister De Jonge. Een gebrek aan zingeving heeft vaak met eenzaamheid te maken. Mensen worden minder vitaal en mobiel naarmate ze ouder worden. Ze krijgen soms het gevoel niet meer bij de veranderende samenleving te horen, een gevoel van ‘nutteloosheid’.
De Raad van Ouderen vroeg aan zijn achterban wat hun leven zinvol maakt. Veel ouderen noemen zaken als het geven van mantelzorg, vrijwilligerswerk doen, blijven meedoen in de samenleving of iets achterlaten voor volgende generaties.
Voorbereiden op ouder worden
De Raad van Ouderen schrijft dat niet iedereen de juiste woorden kan vinden voor wat een zinvol leven is. Veel ouderen bereiden zich onvoldoende voor op het ouder worden. ‘Als mensen zich beter realiseren dat het onvermijdelijk is dat familie en vrienden gaan wegvallen en de mobiliteit op termijn vermindert, kunnen zij investeren in contacten dicht bij huis. Maar ook moet je je realiseren dat het leven uiteindelijk stiller wordt en je misschien met eenzaamheid moet leren omgaan en je ermee moet verzoenen,’ schrijft de Raad.
Lees hier het volledige artikel.