Heel veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met een depressie en toch hangt het onderwerp nog steeds wat in de taboesfeer. *We (*gezondheid.be) zetten tien veel gestelde vragen op een rij.
Kan iedereen een depressie krijgen?
Depressie is één van de meest voorkomende aandoeningen: ongeveer 8 procent van de bevolking kampt ermee. Niemand kan er zeker van zijn tegen depressie bestand te zijn. Het komt 1,5 tot 2 maal meer voor bij vrouwen dan bij mannen, maar toch kan depressie voorkomen in alle lagen van de bevolking en op eender welke leeftijd.
Zijn de symptomen van depressie gemakkelijk herkenbaar?
Neen, al te dikwijls wordt een depressie niet herkend door degene die er aan lijdt en nog minder door zijn omgeving. De typische symptomen zijn slaapstoornissen, concentratie- , geheugen- en aandachtsproblemen, ochtendmoeheid, psychomotorische remming, eetlust- en gewichtsstoornissen.
Weet vooral dat niet alle depressies veroorzaakt worden door een rouwproces of een trauma (zoals het verlies van een job of een echtscheiding). Integendeel, depressies zijn vaak het gevolg van een opeenstapeling van stress, van affectieve, professionele of gezondheidsproblemen welke het individu kwetsbaar maken en hem geleidelijk naar de psychische ineenstorting drijven. Depressies kunnen zich ook manifesteren zonder enige uitlokkende factor.
Lees hier het volledige artikel.