Voedingsingsinterventies kunnen zeer effectief zijn bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS), maar door de heterogeniteit van PDS en specifieke voorkeuren van patiënten is niet iedere aanpak werkzaam.
In een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde geeft diëtist Jenny Brouns van het Maastricht UMC+, samen met 2 maag-darm-leverartsen en een huisarts, 10 tips voor succesvolle voedingsinterventies bij PDS. Eén van de tips is het “bottom-up” toepassen van het laag-FODMAP-dieet.
Dit zijn de tips van de auteurs:
Tip 1. Stel realistische behandeldoelen
Te hoge verwachtingen, zoals het streven naar het verdwijnen van alle klachten, kunnen leiden tot ontevredenheid van de patiënt en verdere zorgconsumptie. Ook kunnen onrealistische verwachtingen leiden tot steeds verdergaande eliminatie van voedingsmiddelen, zonder dat de patiënt er beter van wordt. Daarom is het belangrijk dat de arts of diëtist de verwachtingen van de patiënt bespreekt en in overleg realistische behandeldoelen opstelt.
Tip 2. Stimuleer vezelinname tot aan de symptoomgrens
Vezels kunnen PDS-klachten verminderen, maar soms ook verergeren. Psylliumvezels kunnen een aanvulling zijn op de vezelinname en worden bij PDS over het algemeen goed verdragen. Doordat psylliumvezels beperkt fermenteerbaar zijn, leiden ze tot minder gasvorming dan andere typen vezels. Bij een lage vezelinname is het raadzaam om de vezelinname in stappen op te hogen tot een hoeveelheid die de patiënt nog goed verdraagt. Het is onvoldoende duidelijk of de algemene richtlijn voor vezelinname van de Gezondheidsraad – 30-40 g per dag – ook bij PDS dient te worden nagestreefd.
Lees hier het volledige artikel.