10 dingen die je moet weten over een blaasontsteking

Blaasinfecties zijn een echte “vrouwenkwaal”. Dat heeft alles te maken met de typisch vrouwelijke anatomie. Aan de hand van tien vragen kom je alles te weten over blaasontstekingen, en hoe ze te voorkomen in de toekomst.

  1. Wat is een blaasontsteking?
    In de nieren wordt het vloeibare afval, de urine, uit het bloed gefilterd. Deze urine vloeit via de urineleiders (ureters) naar de urineblaas, waar ze tijdelijk wordt opgeslagen. Op tijd en stond wordt de urine die in dit reservoir verzameld zit, via de urinebuis (urethra) definitief afgevoerd. Wanneer het slijmvlies van de urineblaas besmet geraakt met bacteriën uit de urine – in de meeste gevallen gaat het om een Escherichia Coli – spreken we van een blaasontsteking of cystitis.
  2. Waarom hebben vooral vrouwen een blaasontsteking?
    Jonge meisjes maken 20 keer meer kans op een blaasinfectie dan jongens, en volwassen vrouwen lopen zelfs 50 keer zoveel risico als mannen. Dat blaasontstekingen een typische vrouwenkwaal zijn, heeft alles te maken met de menselijke anatomie. Bij vrouwen liggen vagina en aars erg dicht bij elkaar, waardoor bacteriën uit de darm makkelijker het vaginale slijmvlies kunnen besmetten en koloniseren. Bovendien is het urinekanaal bij de vrouw maar enkele centimeters lang, zodat microben de blaas snel bereiken.

Lees hier het volledige artikel.