Osteoporose of botontkalking is een chronische aandoening die lange tijd onopgemerkt in het skelet sluimert en zich traag ontwikkelt. Ze leidt tot een te lage botmassa en ze veroorzaakt een structurele afbouw van het botweefsel.
Uiteindelijk maakt het de botten zo fragiel en poreus dat ze zeer gemakkelijk breken. Vooral de polsen, heupen en wervels krijgen daaronder te lijden.
Osteoporose kan een grote impact hebben op de levenskwaliteit en autonomie van de patiënt. Zo’n fractuur kan zeer ernstig zijn en veroorzaakt soms blijvende letsels. Bij 10 tot 20 % is er zelfs permanente hulp nodig. Het eerste jaar ligt het risico op sterfte ook 30 % hoger.
Preventie is dus dé boodschap en het is noodzakelijk om daar tijdig werk van te maken.
Preventie is het sleutelwoord
Om ons skelet sterk en gezond te houden, hebben we calcium nodig. Het is de belangrijkste bouwsteen van onze botten. Ons lichaam heeft dagelijks behoefte aan 1200 à 1500 mg. Niet alleen voor de opbouw van ons beendergestel, ook voor andere essentiële functies! Een gemiddelde Belg neemt slechts 600 à 700 mg calcium in via zijn voeding, mannen meestal iets meer dan vrouwen. De rest vult het lichaam aan via de reserves die gestockeerd zijn in de botstructuur. Met andere woorden: voor de tekorten gaat ons lichaam calcium ‘tanken’ bij onze botten waardoor die brozer worden.
Lees hier het volledige artikel.