Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden?
Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.”
Wat is fibromyalgie eigenlijk? ,,Een aandoening die voornamelijk gekenmerkt wordt door chronische pijn die overal in het lichaam kan optreden, vooral in spieren en gewrichten”, licht Van Oosterwijck toe. ,,Maar daarnaast kunnen er nog een heleboel andere symptomen voorkomen, zoals vermoeidheid, blaas- en darmproblemen, cognitieve en slaapstoornissen, hart- en bloeddrukproblemen, waar de ene patiënt last van heeft en een andere weer helemaal niet. De verscheidenheid aan klachten is erg groot.
Is fibromyalgie een vuilnisbakdiagnose?
Fibromyalgie wordt weleens een vuilnisbakdiagnose genoemd, een noemer waaronder een hoop klachten vallen waar artsen na een hele rits onderzoeken geen raad mee weten. ,,Dat komt omdat artsen eerst willen uitsluiten dat er niet iets anders aan de hand is. De verscheidenheid aan klachten maakt dat het vaak niet meteen duidelijk is dat het om fibromyalgie gaat.”
Lees hier het volledige artikel.